Coffee Kecy

Všeobecně je to tu s kafem dost blbý. Neznají flat white a neumí to s mlékem. Nicméně jsou tu i výjimky a já to nevzdávám a ptám se po svém oblíbeném mixu nadále. VŠE mě poznamenala ekonomickým optimismem a vírou, že poptávka formuje nabídku.

Kde kafe nepít:

STAM café
STAM je moderně pojaté městské muzeum. Část jeho prostor je bývalý kostel a kláštěr, část plynule přechází do moderní prosklené krabice. To vše v rámci areálu umělecké fakulty univerzity. Je to neuvěřitelně krásné, designově i funkčně absolutně zvládnuté, energické a inspirativní místo. Za živého boha si tu ale nedávejte kafe. Uchvácená atmosférou terasy nad jezírkem uprostřed historické zahrady i hipsta týpky za barem jsem si ve svůj první den v Ghentu osladila kafe. Vážně. Jinak se to nedalo vypít. Dort byl ok. Limonáda taky.

Otevírací doba se, mám tušení odvíjí od té muzeiní, ale jistá si tím nejsem.

Nunchi
Pedstavují sami sebe jako Artisan Foodlab & Bento. Po pravdě nemám tušení, co to znamená a nehodlám to zjišťovat. Nalákal mě jejich interiér když jsem projížděla kolem na kole. Zastavila jsem i kvůli pěknému kávovaru, který byl vidět ve výloze. Tehdy jsem ještě nevěděla, že tenhle přístroj tu mají spíš jako designový doplněk. Vlastně se zpětně docela divím, že do něho vůbec mají připojenou vodu. Slečna za barem mě prvně konfrontovala s dotazem, co že to ten flat white vlastně je. Následovalo 3 minutové vaření mléka a přendavání pěny do kelímku lžící. Naštěstí neměli na tuhle specialitu kalkulaci, tak jsem za svůj white hill (flat to vážně nebylo) zaplatila 2.60 a za rohem je vylila do kanálu. Ráda věřím, že jídlo tady stojí za to. Recenze mají dobré. Nejsem si ale jistá jestli po tomhle zážitku najdu během následujících 3 měsíců odvahu vůbec projet kolem.

Út - Pá 12.00 - 20.00 So - Po zavřeno

Den Hoek Af 
Další coffee never! Další divení se nad existencí flat white. Další lekce, jak uvařit mléko na 120 stupňů. Další 3.30 v kanále. A takové pěkné bistro to bylo. A venku zrovna brunchovala skupinka takových pěkných kluků. Naštěstí jsem si i přesto objednala take away, protože kdyby viděli ty ksichty co jsem házela, když jsem tenhle vzorek ochutnala, neřekli by o mně totéž.

Po - Ne 09.00 - 19.00

Clouds in my coffee
Na tohle jsem se těšila. Jela jsem až na Dampoort na kole a zmokla cestou zpět. Mezitím jsem si v klidném koutě pěkného bistra četla knížku a pozorovala lidi. Vypadali spokojeně. Nepili kafe. Já si spálila pusu o cappuccino poté, co jsem se opět marně dožadovala toho mytického stvoření se jménem flat white. Na druhou stranu jejich cheesecake byl fajn a u stolu vedle měli rozévané prosecco, kterému nechyběly bublinky. Alespoň vím, co si dám příště. Navíc mají otevřeno celý týden, boží web (s fotkama flat white..) a obchod napěchovanej dsignem.

Po - Čt 08.30 - 18.00 Pá 08.30 - 19.00 So 09.00 - 19.00 Ne 09.00 - 18.00
Jo, ta otevírací doba je dost záludná..

Goesting
Tenhle coffee spot nechápu snad nejvíc ze všech doposavad navštívených. Absolutně netuším, proč si někdo dá do názvu / popisku svého bistra slovo kaffe a pak si pořídí automat. Ano, automat! To ale není všechno. Můj údiv se ještě vystupňoval, když mi na stole přistál červený hrneček s podšálkem označený logem rodinné pražírny Vandekerckhove. A vrcholem návštěvy bylo, když jsem si to drze chtěla nechat vysvětlit od sympatické majitelky. Zjistila jsem, že má kafe vážně ráda a svou směs si vybrala po důkladném testování široké (to není ironie) nabídky místních pražíren. Odešla jsem s nechápavým výrazem a výbornou polévkou take away. Pořád se ale musím ptát - Proč ten AUTOMAT?!

Po - Ne 10.00 - 18.00 Čt zavřeno

Max
Tady jsem nepředpokládala nic jiného. Chtěla jsem jejich vafli. Přišla jsem, viděla, snědla a odešla. Soňa si dala i cappuccino se šlehačkou. Dostala variaci na českou vídeňskou kávu. Alespoň to bylo v princeznovské sklenici a šlehačka byla domácí. Kdy se jen kavárníci konečně naučí, že je lepší do menu napsat to, co skutečně prodávají. Znám mraky lidí, co by po nápoji na bázi kávy s domácí šlehačkou nadšeně skočili, ale o cappucino se šlehačkou zájem nemají. Nechtějí cappuccino. A ti, co si naopak přišli pro cappuccino určitě nemají zájem o žádnou šlehačku.
Prosím tedy, nazývejme věci pravými jmény. - Tedy zde, předražená mega wafle v rádoby pohádkovém interiéru, který je nicméně absolutně nedotažený. Obsluha hraje "hohes", za který platíte, ale myslí si svoje a dává to neokázale najevo.

Pokud po Maxovi toužíte, otevírací dobu si najděte sami. Zase je to důmyslně každý den jinak.


Kde kafe pít!

Gustaf espressobar
Jednou v noci mě zachránil před umrznutím cestou na párty. Zapomněla jsem se podívat doma na přesnou adresu, což se hodí, když jdete k někomu domů. Bez dat a telefonního čísla bych tam bloudila ještě dneska nemít v Gustafovi napsané heslo na wifi na tabuli. Když jsem to pár dnů poté vyprávěla majiteli, řekl, že mi zachrání život vždycky když dorazím. Zpětně si nejsem jistá jestli měl větší srandu on ze mě nebo já z něj. Každopádně flat white dostál svému jménu a účtenku jsem dostala napsanou na kávovem filtru. Nebyla tam cena.

Po - ČT 06.00 - 18.00 Pá 06.00 - 18.00+
Tu 6 ranní jim nějak nevěřím, ale pravdu asi nezjistíme.

Peaberry coffeebar
Filter your coffee not your dreams. Tak nějak zní jejich motto. Já bych vyfiltrovala z téhle kavárny děti a veškerej dětskej stuff na hraní. Dost zkazili můj estetickej zážitek. Z kafe bych pak ještě odfiltrovala pár zbytečných bublinek v mléku, ale jinak nice! A dostala jsem růžovoučkou meringue. Jen tak, na hezčí den.

Út - Pá 08.00 - 18.00 So 09.30 - 18.00 Ne - Po zavřeno
Údaje jsem si osobně přeložila z jejich dutch webu..tak raději pozor..

OR espresso bar
Taková místní skoro Ema. Na hlavní studentské ulici, narvaná k prasknutí, i sezení ve výklenku se najde. Měla jsem tu své druhé kafe v Ghentu. První, co stálo za to. Vzhledem k tomu, že mají pražírnu a dělají i kurzy, by bylo hodně smutné, kdyby to tak nebylo. V Ghentu mají ještě jednu pobočku na severu města v bývalých docích. (Těšim, těšim.)

Update: Winter is comming a já dobyla sever. Strávila jsem tam celé odpoledne, vypila 2 skvělá kafe (abych vyzkoušela oba baristy) a snědla 1 okoralý carrot cake. Doufám, že mě nechytí policajti až teď pojedu bez funkčního světla na kole domů.

Po - Pá 07.30 - 18.00 So 09.00 - 18.00 Ne 10.00 - 18.00
V docích mají v neděli zavřeno.

VOS
Tohle bylo skvělé espresso. Ano, dala jsem si espresso. Jsem přesvědčená, že umí i flat white, ale neměla jsem na něj prostě chuť. Zahrádka ve vnitrobloku spojuje kavárnu s restaurací. V jejím dutch popisku jsem rozumněla akorát slovnímu spojení lunch and foodsharing, takže to vynechám. Na to jsem sobec! Ale pro kafe se tu rozhodně ještě zastavím. Navíc jsem (zase?!) dostala domácí brownies na 1 kousnutí místo kupovaných sušenek.

Update: Ano, umí i flat white. Ale mají trochu chaos v obsluze a tak zapomněli na můj dort. Věřte mi, nechcete aby někdo zapomněl na váš dort. Rozhodně ne, když za něj zaplatíte 6 Eur!

Po - Pá 07.30 - 18.00 So 09.30 - 18.00 Ne zavřeno

Take Five Espressobar
Když nad tím teď přemýšlím a porovnávám fotky jednotlivých kafí, co jsem v Ghentu zatím vypila, jejich flat white nevypadá jako nejlepší vzorek co jsem měla. Ale byl! Měl tu správnou chuť po silném dvojitém shotu a sladkosti mléčného cukru, krémovou konzistenci pěny a teplotu, že si ho můžete vylít za tričko a budete nadšení. Nevím proč, ale někdy se to prostě všechno sejde. Nádherná stará dlažba byla jen pomyslnou tečkou.
Update: Zatím mé best in town.
Tak už jsem se o jejich flat white taky spálila. Njn. Každý prostě někdy nemá svůj den.

Po - Pá 08.00 - 18.00 So 09.00 - 18.00 Ne zavřeno

Něco mezi:

Simon Says
Já vám vlastně ani nevím. Měla jsem iced flat white. Nebyl moc silný a "ozdobili" mi ho kakaem, ale jinak byl ok. Zážitek z kávy přebila chuť čokoládového dortu / brownies. Ne jen tak něco zvládne saturovat moji potřebu čokolády. Dokonce ani v čokoládové velmoci jako je Belgie. Ale tohle bylo něco úžasného. Stejně nadšená jsem byla i z interiéru sázejícího na tmavý monolit a leské kachličky. Určitě se vrátím.

Update: Návrat proběhl ve velkém stylu a v doprovodu Soni. Jejich čokoládový dort ji odrovnal na celé odpoledne a obě naše kafe byly ukázkové.

Út -Pá 09.00 - 18.00 So - Ne 10.00 - 18.00 Po zavřeno

Bar Bidon
Tohle místo mi doporučil landlord. Znáte to - známá mojí známé má super kavárnu, tam musíš zajít. Úplně jsem sice nepochopila, proč je má podnázev coffee and bicycle (?), když všechno v Ghentu je ..a bicycle, ale prosím. Víc než kafe mě dostal jejich pop up obchod designových cetkotretek. Flat white byl spíš průměrný, ale podlahu maji krásnou..
Vřele doporučuji své rodině, aby sem nechodili. Nebo najdou své vánoční dárky ještě dřív, než je stihnu koupit.

Po - Pá 09.00 - 18.00 So - Ne 10.00 - 18.00

Barista
Zuid je výborné pozorovací místo. Sedíte na jednom z nejšpičatějších rohů na světě, takže vlastně vidíte i za sebe. Mají i vlastní pekárnu, ale chleba za 6 E jsem vynechala. Flat white znají, anglicky se domluvíte (byť vysvětlit, že chci to hranaté brownies a ne to trojúhelníkové mi dalo docela dost práce). Jenže zase mě to kafe nějak nezasáhlo. Ještě zkusím jejich pobočku v centru. Holandsky se jmenuje ZUIVELBRUG - ty názvy mě tu fakt zabíjej.

Otevírací dobu jsem prostě nebyla schopná na jejich stylovym webu nikde vykoukat. O víkendu mají ale zavřeno. (To jsem vykoukala stojíce před dveřmi.)

Moor&Moor
Po pařížským Kitsumé (wtf - 4.20?!) je tohle místo, kde jsem zatím zaplatila za kafe nejvíc peněz. Bohužel se nedá říct, že by jejich flat white za těch 3.60 stál. Samé horké mléko. Btw jo, 3.60 stojí večeře v menze, ale to je vlastně v Praze stejný. Čokoládový cheesecake s pomerančovou kůrou a mandlovým korpusem za ty prachy stál. Jinak se mi u nich víc líbí venku než uvnitř mezi regály s eko bio sušenkama. Dost podobně jako v Berouně ve Šťastné koze.

So 09.00 - 18.00. Zbytek týdne z FB nevykoukám (je sobota..)



Poznámky ke káve v Ghentu na závěr:


Moji landlordi měli doma moka konvičku a růžový porcelán. 
Měli.
A pak odjeli a nechali svoje doma mně.
Já mám doma mocca konvičku a růžový porcelán.
P.

Žádné komentáře:

Okomentovat